Kritisch denken: Het vermogen om zelfstandig te komen tot weloverwogen en beargumenteerde oordelen en beslissingen.
Kritisch denken is cruciaal om met onzekerheid, complexiteit en verandering om te gaan. De hoeveelheid informatie die online beschikbaar is, maakt dat het van cruciaal belang is om onderscheid te kunnen maken tussen echte feiten, propaganda, meningen en geruchten.
Werkgevers verwachten tegenwoordig kritische denkers. Maar de wijze waarop van je verwacht wordt kritisch te denken verschilt per werkgever. Carrieretijger geeft goed aan op welke manier jouw werkgever waarschijnlijk van je verwacht om kritisch te zijn.
SLO geeft aan dat een leerling een kritisch denker is als hij uit gewoonte nieuwsgierig is, goed geïnformeerd wil zijn en informatie wil ontvangen, een open houding heeft, flexibel is en zich bewust is van mogelijke persoonlijke vooroordelen. Een kritisch denker is eveneens zorgvuldig bij het nemen van beslissingen, bereid om te heroverwegen en ordelijk in complexe zaken. De leerling zet zich in om relevante informatie te zoeken en juiste criteria te kiezen en streeft naar resultaten die zo nauwkeurig zijn als het onderwerp en de omstandigheden van het onderzoek vragen.
Samengevat gaat kritisch denken volgens SLO om:
uit gewoonte nieuwsgierig en leergierig zijn.goed geïnformeerd willen zijn.open staan voor andere meningen, ideeën en verschillende wereldbeelden.informatie kunnen en willen vragen, geven en ontvangen.bewust zijn van mogelijke persoonlijke vooroordelen.bereid zijn genomen beslissingen zorgvuldig te heroverwegen.nauwkeurig werken en streven naar het gewenste resultaat.evalueren van de opbrengst.reflecteren op het proces.
Hoe kun je kritisch denken oefenen? In deze leer activiteit gaan we daarmee aan de slag met behulp van een video van 'Dumpert filmt je werkplek; Meerijden met de autoberger.'
1. Interpreteren: Bedenk wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen jouw huidige werk en het werk van de autoberger
2. Analyseren: Denk jij dat de wijze waarop de autoberger werkt aansluit bij de wensen van de autorijders? Hebben deze autorijders dezelfde wensen als de mensen waarvoor jij werkt?
3. Evalueren: Bekijk je antwoorden op de twee voorgaande vragen over Interpreteren en Analyseren, maak nu een onderscheidt tussen wat een persoonlijke opvatting is en wat een feit is. Je kunt dit eventueel doen met behulp van de video over feiten en fabels, en je kunt het toegevoegde werkblad gebruiken.
4. Concluderen: Welke conclusies kun je trekken nu je feiten en persoonlijke opvattingen naast elkaar hebt gelegd?
5. Uitleggen: Presenteer in een korte video opname, met onderbouwing hoe jouw werk kan aansluiten bij de wensen van de mensen waar jij voor werkt.
6. Houding: Welke houdingsaspecten van kritich denken heb jij? Vinden jouw collega's ook dat jij deze houding hebt?
- uit gewoonte nieuwsgierig en leergierig zijn;
- goed geïnformeerd willen zijn;
- vertrouwen in het eigen vermogen tot redeneren;
- open staan voor andere meningen, ideeën en verschillende wereldbeelden;
- andere meningen accepteren en er respectvol mee omgaan;
- bewust zijn van mogelijke persoonlijke vooroordelen;
- bereid zijn zorgvuldig genomen beslissingen te heroverwegen.
Je kunt nu de badge behalen door twee korte evaluatie en reflectievragen te beantwoorden. Deze vragen zullen door Rotterdam City of Learning worden bekenen en beoordeeld.