About
Playlists
Sign up
2

KANSEN SPOTTEN

Join
OverviewBadges

KANSEN SPOTTEN

Join

Content

Gouden kansen zie je niet alleen met je ogen, maar ook met je geest. Denk bijvoorbeeld aan wat je kunt bijdragen voor de mensen in jouw wijk, school of vrienden. Misschien klaag je altijd over het plastic op straat? Of vind je dat er meer activiteiten moeten komen om vluchtelingen te laten deelnemen aan de samenleving? Of ben je aan het onderzoeken in welke sector je actief wilt zijn en benieuwd waar de kansen liggen? Je kunt nu aan de slag om jouw ideeën om te zetten naar mogelijkheden en daarmee waarde te creëren.

Als persoon met ondernemende vaardigheden zie je waar de kansen liggen en grijp je deze met volle overtuiging. Iemand die kansen ziet, kan:
 • kansen herkennen om waarde te creëren in zijn doelgroep en omgeving.
 • uitdagingen in de doelgroep en omgeving die bijdragen aan de oplossing herkennen .
 • behoeften in de doelgroep en omgeving identificeren waaraan nog niet is voldaan.
 • de verschillende rollen die de publieke, private en derde sector spelen erkennen.

Door mogelijkheden te spotten worden we getriggerd om onze verbeeldingskracht en vaardigheden te gebruiken, om kansen te identificeren en te verkennen en om waarde te creëren in het gebied waarin we werken (sociaal, cultureel en economisch).
Op deze manier zijn we in staat om behoeften en uitdagingen te identificeren waaraan moet worden voldaan om nieuwe verbindingen en kansen tot stand te brengen.


SWOT-analyse
Een methode die kan helpen bij het opsporen van kansen is een SWOT-analyse. De SWOT-analyse laat je zien waar de kansen en zwakke punten liggen. Het is belangrijk om observaties en bevindingen zo objectief mogelijk te maken. Wat gaat er goed en wat kan er beter? Communiceer met andere mensen en luister naar verschillende perspectieven. Verschillende vragen die je kunt stellen:

 • Wat zijn de STERKE KANTEN?
 • Wat zijn de ZWAKKE KANTEN?
 • Welke KANSEN zijn er al?
 • Welke factoren vormen een BEDREIGING?

Voorbeeld van een SWOT-analyse voor een community:


Bij het volgen van de micro-leeractiviteiten op basis van bovenstaande vaardigheden kun je de volgende badges verdienen: SWOT Analyse Ontwikkelaar en Wikipedia Builder


Resources

 • SWOT analyse werkblad

Get activity badge

WIKI BUILDER Get this badge

De eigenaar van deze Wiki builder -badge heeft een persoonlijke Wikipedia-beschrijving van de doelgroep gemaakt en daarmee aangetoond:
 • Kansen te herkennen om waarde te creëren in de doelgroep en omgeving.
 • Uitdagingen in de doelgroep en omgeving te herkennen die kunnen bijdragen aan het oplossen.
 • Behoeften in de doelgroep en omgeving te identificeren waaraan nog niet is voldaan.

De houder van deze Wiki builder badge heeft zelfstandig en in samenwerking gewerkt aan de vaardigheid Kansen Spotten die onderdeel is van Ideeën en Kansen (basisniveau) van EntreComp, het European Entrepreneurial Competence framework om het ondernemersvermogen van Europese burgers en organisaties te verbeteren.

Hoe de houder van deze badge aan deze vaardigheden heeft gewerkt, is te zien aan de bewijzen in de badgetaken. Een coach heeft de voltooide taken beoordeeld.
Tasks
Task no.1
Evidence verified by: one activity organiser
Maak je eigen persoonlijke Wikipedia-beschrijving van jouw doelgroep:

 • Wat is de geschiedenis van de plaats?
 • Wat is de bevolking?
 • Wie woont daar?
 • Wat is de branche/het bedrijf?

Een praktisch hulpmiddelen om je Wiki-beschrijving om te zetten in een echte Wiki is de website Zelf een Wiki beginnen. Het aanmaken van een Wikipedia is niet verplicht voor het verdienen van je Open Badge, we verwachten alleen wel je beschrijving te ontvangen.

Skills

EntreComp
#Identify, create and seize opportunities
EntreComp
#Focus on challenges
EntreComp
#Uncover needs
EntreComp
#Analyse the context
Career and job readiness
Added to playlist (1)
Time to complete: 3 hours
Share:

Organisers

Leer- praktijkcentrum gemeente Rotterdam (NPRZ)

Used in playlists

IDEEËN EN KANSEN
Leer- praktijkcentrum gemeente Rotterdam (NPRZ)
Badgecraft hosts this platform and develops it together with leading educational organisations. The European Union's programme Erasmus+ granted co-funding for building the first version of this platform. Contact support@badgecraft.eu.
Platform
Change to another language:
Co-funded by the Erasmus+ programme of the European Union
HomeMapActivitiesPlaylists