Stadstuinen met impact
Wij maken groen voor iedereen bereikbaar. Samen maken we Groen voor de stad!
Jij vind het waarschijnlijk fijn om met je vingers in de aarde te wroeten? En houdt van planten en stadsnatuur? Want jij bent de tuinvrouw of -man die bij het leerpraktijkcentrum Feijenoord-Rotterdamse Munt een werkervaringsplek hebt.
In samenwerking met jouw collega’s verzorg je de tuinen en de planten. Je oogst en verwerkt kruiden. En doet verschillende kluswerkzaamheden. Samen met de tuinwerk-coördinator en de andere tuin medewerkers kijk je naar wat er moet gebeuren en verdelen jullie de taken. Jij zorgt ervoor dat je voldoende instructies krijgt zodat je zelfstandig aan de slag kunt. Neemt feedback ter harte en geeft feedback op een opbouwende wijze aan je teamgenoten (natuurlijk mag je dit ook nog leren).
Je helpt mee aan het prettiger maken van de wijk voor iedereen die er leeft. En tegelijkertijd doe je werkervaring op en werk je aan je eigen ontwikkeling. Het leerpraktijkcentrum helpt je met structuur te hebben in je leven. Werk is hier een belangrijk onderdeel in.
Hoe werkt deze activiteit
Bij het leerpraktijkcentrum werken we met een jaarplan. Gedurende je werkzaamheden kun je open badges verdienen. Deze open badges zijn mini-certificaten die richting geven aan wat je nog kunt doen bij de Rotterdamse Munt, maar ook na behalen van de open badges laten deze zien waar je tijdens je tijd bij de Rotterdamse Munt aan gewerkt hebt. De badges worden uitgereikt door een jobcoach en komen in jouw badge portfolio terecht. Dit portfolio kan helpen bij het vinden van de baan die jij graag wilt.
Stap 1: Meld je aan bij Rotterdamse Munt
Stap 2: Maak een plan over welke badges je graag wilt behalen. Je kunt hierbij hulp vragen aan de coach van de Rotterdamse Munt
Stap 3: Start met het uitvoeren van de taken. Bij sommige taken kun je praktisch laten zien wat je al kunt. Bij andere taken is het nodig om kennis te hebben.
Stap 4: Meld de coach van Rotterdamse Munt dat je een taak kunt. De coach bekijkt dit met jou samen. En wanneer samen besloten dat een taak volbracht is, dan verdien je de badge
Stap 5: De coach reikt digitaal de badge uit en deze zit dan direct in jouw badge portfolio
Stap 6: Wanneer je 5 van de badges behaalt hebt, ontvang je automatisch de Master Badge van deze Tuin activiteit
Welke badges kun je behalen
Er zjin in deze activiteit meerdere badges te behalen.
- Oog voor opgeruimd
- Schoffelaar
- Onkruidverwijderaar
- Compost master
- Bemester
- Mulch kenner
- Snoeier
- Planter
- Voorzaaier
- Zaaier
- Plantjes stekker
Je kunt de badges inzien door op de tab 'badges' te klikken. Of naar de badge images te gaan.
Globaal Jaarplan tuinteam
Doelen voor het tuinteam van Rotterdamse Munt.
1. Een mooie tuin met een grote diversiteit aan eetbare planten, verschillende teeltmethoden en vegetaties. Een gastvrije tuin met leuke zitjes, wandelroutes en speelplekjes.
2. Biologische teelt van kruiden, eetbare bloemen en groenten. Voor: a. vers: afnemers van verse producten zijn chefkoks, hobbykoks, knip&pluk abonnees, en voor onze eigen keukenb. om te drogen: voor kruidenproducten (voor thee en smaakmakers). c. voor medewerkers: om zelf op te eten in de gezamenlijke lunch, voor thuis
Terwijl we werken:
- Delen we kennis over natuurlijke groei & smaak (samen werken met de natuur; werken zonder kunstmest, zonder chemische bestrijdingsmiddelen).
- Samenwerken met elkaar, gebruik maken van diversiteit (collega’s met verschillende talenten, klanten, bezoekers, afnemers, bestuursleden, ambassadeurs etc.)
- Talentontwikkeling voor (kwetsbare) Rotterdammers.
Kortom; we zijn een groene ontdek, leer- en werkplek.
Oogst- , verwerking en verkoop
Na de oogst worden de kruiden gesorteerd om vervolgens in bosjes op te hangen. Fijnere kruiden en bloemen worden gesorteerd en in de droogkasten gelegd. Als de kruiden en bloemen voldoende gedroogd zijn dan worden ze ingepakt in papieren zakken met vermelding van de naam en de datum. Op een ander moment – later in het jaar – worden de blaadjes van de takjes gehaald; dit noemen we rissen of ritsen.
- Plantenteelt/ plantenverkoop en tuingidsen
Op de tafels staat een aantrekkelijk assortiment aan planten voor de verkoop. We kopen planten in en we kweken zelf op. Voor de eigen opkweek gebruiken we bij voorkeur allemaal dezelfde maat potjes; potgrond is aanwezig. We stemmen af wat er nodig is om op te kweken. Potjes worden in ieder geval allemaal voorzien van een naambordje.
Verder is het nodig om dagelijks te kijken of er water gegeven moet worden. Alles moet regelmatig nagelopen worden; potjes onkruid vrijhouden, en indien nodig bemesten, afknippen of de lelijke blaadjes of uitgebloeide bloemen uit knippen.
Wanneer klanten verse kruiden willen; dan knippen zij dat in principe zelf. Een van onze tuingidsen kan op verzoek uitleg geven over hoe te knippen. Het is geen ramp als een bezoeker bijvoorbeeld munt anders knip dat dat wij met elkaar hebben afgesproken; we willen mensen een goed gevoel meegeven; en als je merkt dat de bezoeker er open voor staat kun je wel laten zien hoe het wel hoort.
We leveren alleen kruidenproducten op bestelling. Over het algemeen wordt dit door het gastenteam of mensen van het keukenteam opgepakt. Tuinvrijwilligers die dat echt leuk vinden kunnen ook meehelpen bij het verwerken en inpakken van de kruiden.